2010-01-14 | 18:49:15

rubrik

Blablabla
2010-01-14 | 18:23:26

Ölspelet

En klassisk lek på förfesten är Ölspelet där man kan vara många och är lätt att lära ut. Man kan med fördel sitta i en ring runt ett bord eller på golvet och allt som behövs är något i glaset och en kortlek (behöver inte ens innehålla alla kort)   

Spelet går ut på att man hittar på olika regler till de olika korten och att försöka att inte få straffklunkar.

Röda Kort 2,3,4,5,6
Röda kort är klunkar avsedda för en själv och svarta kort är klunkar man får ge bort. Med andra ord innebär en röd 2a att jag ska dricka två klunkar

Svarta kort Kort 2,3,4,5,6
Svarta kort är klunkar du kan ge bort. En svart 4a innebär att jag får välja vem av deltagarna som ska dricka de fyra klunkarna.

kort 7 - Burr
Burr är ett räknekort. Den som får sjuan säger ett och så går man medsols så personen till vänster säger två och nästa tre osv.

Det krångliga kommer till siffrorna man inte får säga. Dessa förbjudna tal är tal delbara med sju (alltså 7, 14, 21, 28, 35 osv) och tal som innehåller sju (alltså 7, 17, 27, 37 osv)

Istället för de förbjudna talen ska man säga burr så personerna som sitter på plats 7, 14 och 17 osv är dem som ska säga burr. Säger man ett förbjudet tal istället för burr ska man dricka 3 straffklunkar.  

kort 8 - Tummen
Spelaren som får detta kort kan spara det och när som helst sätta tummen mot bordskanten. Då gäller det för alla andra att göra likadant och den som sist lagt tummen mot bordskanten får dricka 3 straffklunkar.  

kort 9 - Tema
Personen som får 9an ska hitta på ett valfritt tema exempelvis bilmärken och då ska de andra spelarna i turordning medsols säga var sitt bilmärke. Den förste som inte kommer på ska dricka tre straffklunkar.

kort 10 - Regel
Den som får 10an ska hitta på en regel exempelvis att man inte får säga "du" "va" eller namn. Regeln gäller hela spelet ut och alla som bryter den får dricka tre straffklunkar.

Exempel på regler:
 • Man får inte säga Engelska ord.  
 • Får inte säga ja/nej eller tveka.
 • Får inte säga namn.
 • Man får inte peka. .
 • Inte luta dig tillbaka i stolen/soffan.  
 • Får inte säga va.

  Knekten - Toa/rök paus
  Får man en knekt kan man spara kortet och använda det som ett rök/kiss paus kort.
 • Damen - Alla tjejer dricker en klunk
  Är men endast tjejer kan man delas in i två lag, ett som dricket på Dam och ett som dricker på Kung.

  Kungen - Alla killar dricker en klunk
  Är men endast killar kan man delas in i två lag, ett som dricket på Dam och ett som dricker på Kung.

  Esset - vattenfall
  Alla deltagare börjar dricka samtidigt och den som fick esset är den första som får sluta. Då är det personen till vänsters tur och inte förrens personen på din högra sida har slutat dricka får du göra det, med andra ord jobbigt för den som kommer sist.

  Valfritt innehåll, t ex text, bilder m.m.
  Valfritt innehåll, t ex text, bilder m.m.