2011-01-28 ? 23:39:30

introspektiv


Red Green Blue

Är himlen blå? Ja det är klart svarar jag och du håller med. Men tänk om den blå färg som vi kallar blå egentligen ser ut som grön för mig.. Att min himmel är grön fast jag kallar den blå och gräset är blått fast jag kallar det grönt. Hur kan jag veta att du och jag ser samma färger? Det kan jag inte. Men det skulle heller inte göra något om det vore så för vi skulle alltid förstå varandra eftersom det egentligen bara är namn. Om vi kallar en blå färg för grön så blir den färgen grön eftersom det är vad vi kallar den. 

Vad tråkigt det skulle vara att inte se några färger tänker jag. Men hur kan det vara det? Alla människor ser inte färger och många vet inte om det förens de gör ett syntest för färgseende. Hur kan man sakna något man aldrig känt till?

De flesta människor har tre tappar; röd, grön och blå. Medans hundar bara har två tappar och då ser olika nyanser av blått och grönt. Fåglar har fyra tappar; röd, grön, blå och ultraviolette! Det betyder att fåglar kan se många fler färger än oss. Jag har funderat på hur en helt ny färg skulle kunna se ut, men jag kan inte fantisera fram någon. På samma sätt tror jag inte att någon som alltid sett allt i gråskala kanske inte kan föreställa sig hur färger ser ut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: